Wat trek ik aan vandaag? – Dagelijkse dilemma’s – deel 1

Wanhopig sta ik om zeven uur ’s morgens voor mijn overvolle kledingkast. De nette ‘alles-op één-kleur’- stapeltjes liggen allang weer kriskras door elkaar. Tilt momentje: ik weet niet wat ik aan moet trekken! Die fleurige jurk die ik gisteravond had klaar gehangen, past helemaal niet bij mijn gemoed van vanochtend en de bijpassende pumps lijken me nu vooral onhandig en oncomfortabel.

De godinnen van binnen bemoeien zich graag met onze dagelijkse keuzes. Wat valt er tegenwoordig veel te kiezen! De gemiddelde vrouw twijfelt één jaar van haar leven voor haar kledingkast. Mijn oma had slechts twee doordeweekse jurken en een zondagse jurk. In haar dorp was één winkel met dameskleding en het ‘vandaag-besteld-morgen-in-huis’ internetshoppen was science fiction. Ik heb een luxeprobleem en ik weet het.

Je kledingkeuze weerspiegelt de godin die op dat moment in jou dominant is. Op de dagelijks terugkerende vraag ‘Wat trek ik aan vandaag?’ doen de godinnen van binnen ieder hun eigen zegje, wat het er allemaal niet makkelijker op maakt.

Die innerlijke dialoog gaat ongeveer zo:

Artemis: ‘Ik stel voor die baggy-jeans, een sweater en wandelschoenen.’ Artemis wil zich graag gemakkelijk in bewegen en heeft geen tijd om de hele dag op haar kleding te letten. Ze is een stoere vrouw en heeft geen tijd voor getut.

Aphrodite: ‘Laten we die rode jurk aantrekken! Áls je dan een spijkerbroek aan wilt, draag dan die strakke spijkerbroek met pumps eronder en een bloesje met decolleté erboven.’ Aphrodite wil haar schoonheid graag benadrukken en is niet bang om op te vallen.

Persephone houdt van verkleedpartijtjes en valt haar bij: ‘Ja! En dan doen we ook bloemen in ons haar en die ketting om en grote oorbellen in!’ Persephone durft te spelen met haar kleding en draagt graag jeugdige kleding (waardoor oudere Persephone-vrouwen soms ‘van achteren lyceum, van voren museum’ heten).

Athena: ‘Beheers je alsjeblieft! We hoeven er niet als een kermisattractie bij te lopen. Laten we onze waardigheid behouden en gaan voor het blauwe mantelpak met laag gehakte pumps.’ Athena zorgt dat ze serieus wordt genomen in de buitenwereld. Ze moet tenslotte wél om haar carrière denken.

Demeter draagt graag gezellig en praktisch: ‘We doen die KingLouis-jurk! Dat blauwe mantelpak is veel te vlekgevoelig en ik ga zo nog even een taart bakken en zoonlief heeft een snotneus dus dan moeten we dat pak meteen weer naar de stomerij brengen.’

Hera: ‘Henk heeft een hekel aan die jurk. Hij zegt het niet, maar ik weet dat hij me veel liever ziet in die witte kanten blouse.’ Hera past haar kleding aan aan haar partner (en houdt scherp in de gaten wat de andere vrouwen aanhebben, zodat ze niet voor hen onderdoet).

Hestia zwijgt en denkt: ‘Kon ik maar gewoon thuis blijven en een pyjama-dagje houden’ Hestia rommelt het liefst binnen in haar oude joggingbroek, lekker zacht en comfortabel.

Ik heb gekozen voor een blauwe jumpsuit. Zit lekker, staat mooi, past bij elke gelegenheid, strijkvrij, is stoer met gympen (aan mijn voeten) en netjes met pumps (in mijn tas). Hèhè, alle godinnen tevreden. Alleen wel lastig met plassen…

Op naar de werkelijk belangrijke dingen van vandaag!

Welke godin gaf de doorslag bij jouw kledingkeuze vandaag? Je kunt een andere godin activeren door wat anders aan te trekken. Verlang je naar wat meer plezier, sensualiteit en creativiteit in je leven? Activeer Aphrodite en kies voor verleidelijk ondergoed, of trek kleuren aan die jouw schoonheid benadrukken. Wil je stevig staan vandaag, vraag dan raad aan Athena en Artemis. Wil je ontspannen? Activeer Hestia en draag zachte en comfortabele kleding in een neutrale kleur.

Wil jij de godinnen ook inzetten bij jouw dagelijkse dilemma’s of werk- en levensvragen? Gebruik het spel der godinnen – coachingskaarten voor vrouwen, of doe mee met mijn programma ‘godinnen van binnen’.

Copyright Machteld Stakelbeek 2016