Nog voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Goede voornemens zijn onder te verdelen in de categorieën Stoppen, Starten en Doorgaan. Iedereen weet voor zichzelf wat er toe is aan stoppen. Gewoonten die jou niet dienen kun je maar beter loslaten. Zet er een goede gewoonte voor in de plaats. Ergens mee eindigen, geeft ruimte om te starten met iets nieuws. Een paar tips bij het aanleren van nieuwe gewoonten:

  • Maak je doel zo concreet mogelijk (dus niet ‘meer bewegen’ maar ‘iedere dag 15 minuten wandelen in mijn lunchpauze gedurende 3 maanden’)
  • Hak je einddoel (bijvoorbeeld 10 km hardlopen over 6 maanden) in concrete, behapbare subdoelen en zet iedere dag een stap in de richting van je doel (bijvoorbeeld hardloopschoenen kopen, aansluiten bij een loopgroep, vandaag 3 x 3 minuten hardlopen..)
  • Focus – zorg dat je dagelijks aandacht besteedt aan je doel. Anders vergeet je zo wat je goede voornemen ook alweer was. Kies daarom liever voor één verandering tegelijk, dan houd je het haalbaar en overzichtelijk.
  • Koppel je nieuwe gewoonte zo veel mogelijk aan bestaande gewoonten – doe je buik/been/bilspieroefeningen tijdens het tandenpoetsen of koken, luister naar de cursus Italiaans in de auto onderweg naar je werk, maak je Postvak In dagelijks leeg als je je computer afsluit.
  • Visualiseer je einddoel regelmatig: zie jezelf 10 kg lichter, zie jezelf de presentatie geven, zie jezelf ontspannen genieten, zie jezelf vol energie.
  • Deel je doel met anderen. Dat vergroot je toewijding en je kunt vragen om support.

Vergeet echter vooral niet te kijken waarmee je wilt doorgaan. Aan alles en iedereen valt wel iets ‘verkeerds’ te ontdekken, maar het is handiger en leuker te letten op wat er nu al goed gaat. Bijvoorbeeld nieuwe of oude gewoonten waar je tevreden mee bent. Als je daar je aandacht aan geeft, kun je die versterken en verder uitbouwen. Een bijkomend effect is dat je dan waardeert wat er goed aan jou is, in plaats van te verlangen naar onmogelijke perfectie en jezelf alsmaar niet goed genoeg vinden. Door te kijken naar wat er goed gaat, ben je bezig met groei zonder afwijzing. Waardeer juist de kleine dingen, want daar groeien ze van. Zo ontstaat op een natuurlijke manier vooruitgang.

Daarbij is het steeds zoeken naar de balans tussen doorgaan en loslaten. Geef het niet te snel op, maar houd zaken ook niet te krampachtig vast. Ga voor goud, maar laat de uitkomst los. Loslaten is iets anders dan opgeven. Bij opgeven geloof je niet meer in de mogelijkheid van slagen, bij loslaten wel, maar laat je de door jou bedachte vorm los. Door het verlangen naar perfectie los te laten kun je van mensen houden om wie ze zijn. Dus ook van jezelf. Met al je perfecte imperfecties (1). Want als je nu niet geniet van wat je hebt, hoe kun je dan in de toekomst genieten van wat je zult hebben (2)?

(1) Luistertip: All of me van John Legend
(2) Lees tip: ‘Wie domme dingen doet wordt wijs’ van Lisette Thooft