Als ik ergens mee zit, dan wil ik daar het liefst over praten. Mijn partner gaat dan, als echte man, zo snel mogelijk oplossingen voor me bedenken. Maar als vrouw zijnde, wil ik alleen maar een beetje aandacht en begrip. Om eerlijk te zijn eigenlijk best veel. Terwijl hij als man vooral behoefte heeft aan mijn waardering en vertrouwen in hem. Daarmee krijgt hij vleugels en is hij de meest toegewijde man die ik me maar kan voorstellen. Mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal van elkaar. Discussies over wie er gelijk heeft of beter is, zijn zinloos en zonde van de energie. Mannen hebben gelijk, en vrouwen ook. Probeer elkaar vooral niet te veranderen. Een van mijn gouden relatieregels luidt dan ook: koester de verschillen. Juist daardoor kunnen we het beste in elkaar naar boven halen en wordt samenwerken interessant.

Nu is de balans tussen mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in de wereld vaak nog ver te zoeken. Vrouwenrechten worden in de wereld helaas nog dagelijks volop geschonden. Getuige bijvoorbeeld het nieuwsbericht over de 14-jarige Malala, neergeschoten door de Pakistaanse Taliban omdat zij op komt voor onderwijs voor meisjes. In onze westerse wereld is het op dat vlak gelukkig stukken beter geregeld. Maar ook in Nederland regeert, zeker in de top, nog steeds het old boys network. Om je als vrouw staande te houden in de top, wordt van je verwacht dat je ‘met de mannen mee doet’. Zo meldde de recent door Opzij verkozen machtigste vrouw van Nederland, Renée Jones-Bos, tot 1 dag voor de bevalling door te hebben gewerkt. Ondanks mijn bewondering voor haar kwaliteiten, dat was mij in die toestand niet gelukt. Hoe behoud je je vrouwelijke kwaliteiten én houd je je staande in een door mannen gedomineerde wereld. Voor dit vraagstuk staan vele vrouwen dagelijks – trouw blijven aan je vrouwelijke natuur, wat dat dan ook voor jou betekent. Zodat vrouwen zich niet alleen aanpassen aan de heersende spelregels, maar de spelregels mede gaan bepalen, ook in de top.

Inmiddels hebben diverse onderzoeken uitgewezen dat gemengde teams het beste presteren. Koester daarom de verschillen – en maak optimaal gebruik van elkaars kwaliteiten. Een beetje botsen daarbij mag, want wrijving geeft glans. Laten we, mannen en vrouwen, zorgen voor een vruchtbare samenwerking, zowel thuis als op ons werk.

Humor – om jezelf en elkaar lachen – is een mooie manier om te ontspannen en open te blijven voor elkaar. Ter lering en vermaak hierbij een filmpje over man-vrouw verschillen: Film 1