Een van mijn gouden relatieregels is: “Houd het schoon”. In de relaties die ik begeleid, kom ik veel relatievervuiling tegen. Als de ruimte tussen twee mensen “vervuild” is, slibt de relatie dicht. Zoals een ader die dichtslibt waardoor het bloed er niet meer door kan stromen, stroomt het niet meer goed in de relatie. De relatie loopt niet lekker.

Een belangrijke veroorzaker van relatievervuiling is klagen. “Ik heb echt helemaal niks aan hem”. “Jij maakt er altijd zo’n zooitje van”. “Je luistert ook nooit naar me”. Door te klagen, vervuil je de relatie. Klagen is het uiten van onvrede, zonder te zoeken naar een oplossing. Door te klagen of te roddelen maak je jezelf slachtoffer van de situatie en verspreid je negatieve energie in de relatie.

Sinds een tijdje draag ik een paars polsbandje, afkomstig van de AComplaintFreeWorld-beweging van Will Bowen. De predikant Will Bowen begon in 2006 als experiment in zijn gemeente in Kansas City met het uitdelen van deze bandjes om klaaggedrag te verminderen. Iedere keer dat je klaagt of roddelt, verwissel je het bandje naar je andere pols. De uitdaging is het bandje gedurende 21 dagen om dezelfde pols te dragen, een proces dat maanden kan duren.

Klagen komt voort uit frustratie, en achter elke frustratie schuilt een behoefte. Het is de kunst te onderzoeken welke behoefte er ligt onder je klacht. Die behoefte kun je vertalen in een vraag aan degene die de behoefte kan vervullen. Niet klagen, maar vragen. Verander “Doe dit niet” in “Doe alsjeblieft dat”. Zo veranderde ik gisteren mijn “Jullie ruimen ook nooit wat op” tegen mijn puberzonen in: “Je zou me enorm helpen als je zorgt dat het aanrecht schoon is als ik thuiskom, zodat ik meteen aan het eten kan beginnen”. Ik ben benieuwd hoe ik het aanrecht aantref vanavond. Het kan zijn dat ik mijn vraag nog eens moet herhalen. Maar dat komt dan door het puberbrein, dat is een ander verhaal.

Wie ook wil stoppen met klagen en zijn relaties schoon wil houden, kan bij mij een paars bandje krijgen.