Wat heeft een mens toch weinig nodig om gelukkig te zijn. In de vakantieperiode blijk ik gemakkelijk te kunnen leven uit één koffer. Weer thuis overvalt me de grote hoeveelheid spullen die ik in de loop der jaren om me heen heb verzameld. Heb ik dat echt allemaal nodig?! Ik besluit tot grote opruiming dit najaar. De herfst nadert, dat is een mooi seizoen om het oude los te laten en op te ruimen. Ook psychologisch gezien werkt opruimen bevrijdend. Alles wat door je handen gaat roept herinneringen op van het leven dat voorbij vliegt. Daarom gaat praktisch opruimen zo goed samen met emotionele opruiming. Die oude jas, die schoenen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, die grote mobiele telefoon van nog maar een paar jaar geleden, een dozijn opladers maar je weet niet meer waarvan, nog in te plakken foto’s van een heel kinderleven, een stapel lieve verjaardagskaarten, boeken, pannen, toiletspullen, sieraden, kunstwerken van de kinderen, papieren, gereedschap. Welke ballast draag jij met je mee? Hoe kun je je hiervan ontdoen? Wat doe je met die oude verlovingsring van een gestrande relatie? De hanger van oma? Het horloge wat niet meer loopt? Berg je het op in een schoon laatje, of laat je het los door het te verkopen, weg te geven of te gooien?

Behalve overtollige spullen, kun je belemmerende emoties als oud verdriet, woede en wrok opruimen. De eerste stap is het nemen van het besluit dat je emoties die je in de weg staan om verder te gaan, loslaat. Dat kan alleen als je voldoende hebt gerouwd om datgene wat verloren is gegaan. Net als met spullen, laat je je emoties als het ware nog eens door je handen gaan en sta je stil bij wat ze voor je betekend hebben. Pas dan ben je in staat je verlies te nemen, waar nodig te vergeven (vergeet vooral niet om ook jezelf te vergeven) en los te laten wat je niet meer nodig hebt.

De eerste stap naar een nieuw begin is ballast overboord gooien. Dan komt er ruimte en dat geeft vrijheid en nieuwe mogelijkheden. Adam Baker pakte het groots aan. Hij verkocht het merendeel van zijn spullen, loste zijn schulden af en ging doen wat hij het liefste deed: hij maakte met zijn vrouw en baby een grote wereldreis. In zijn inspirerende lezing hierover stelt hij de vraag: What does freedom mean to you? Wat wil je nu eigenlijk echt? Een eenvoudige vraag, maar het vraagt wel wat zelfonderzoek om hem te beantwoorden. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je leven vormgeeft. Het is een illusie dat meer spullen meer veiligheid en geluk brengen. Integendeel. Het zijn onze ervaringen die het leven de moeite waard maken. Geluk is toch vooral doen waar je van houdt met de mensen van wie je houdt. Ik wens je veel rijke ervaringen.

Bekijk hier de tedtalk van Adam Baker: Sell your crap – Pay your debts – Do what you love